Zes valkuilen van decentrale data-oplossingen

en wat wél te doen

Voor elk bedrijf is data tegenwoordig onmisbaar voor het nemen van goed onderbouwde beslissingen. Meer en meer bedrijven gebruiken krachtige tools zoals Power BI om alles uit hun data te halen. Deze tools hebben veel voordelen, maar als ze in verschillende afdelingen worden ingevoerd zonder centrale sturing, kan dit leiden tot allerlei technische en organisatorische problemen. 

In dit artikel belichten we 6 valkuilen die je kunt vermijden door een centrale benadering van je data te kiezen. Ook gaan we in op de voordelen die centrale datamanagement je oplevert. 

De aantrekkingskracht van decentralisatie

Het invoeren van gedecentraliseerde dataoplossingen, zoals Power BI in verschillende delen van een organisatie implementeren, lijkt vaak een goed idee. Deze manier van werken geeft teams zelfstandigheid, zorgt voor een snelle uitvoering en is flexibel genoeg om aan allerlei verschillende wensen te voldoen. Maar als je dieper kijkt, zie je dat er veel uitdagingen zijn. Deze kunnen de effectiviteit van het beheren van je data in de weg staan. 

Technische valkuilen

 1. Data-inconsistentie: als je Power BI afzonderlijk in verschillende afdelingen implementeert, kan dit leiden tot verschillen in hoe data wordt gedefinieerd, berekend en weergegeven. Dit kan misverstanden en tegenstrijdige conclusies veroorzaken als afdelingen dezelfde data analyseren.
 2. Risico’s voor dataveiligheid: bij gedecentraliseerde dataoplossingen ontbreekt vaak een overkoepelend beveiligingssysteem. Hierdoor kunnen er risico’s ontstaan zoals ongeoorloofde toegang, datalekken en schending van vertrouwelijkheid. Een centrale aanpak biedt een uniforme beveiligingsstrategie die gevoelige informatie overal beschermt. 
 3. Dubbel werk: teams die los van elkaar werken, kunnen zonder het te weten dezelfde werkzaamheden voor data voorbereiding en modellering herhalen. Deze overbodige inspanningen zijn niet alleen een verspilling van waardevolle middelen, maar zorgen ook voor onduidelijkheid over welke dataset het meest nauwkeurig en actueel is

Vragen?
Bel met Jeroen Breugelmans
+31 (0) 655 836 540

Organisatorische valkuilen

 1. Kennisisolatie: als verschillende afdelingen zelfstandig met Power BI aan de slag gaan, kunnen ze geïsoleerde kennisgroepen vormen. Dit beperkt de samenwerking en het delen van inzichten en best practices, waardoor de organisatie beperkt wordt in haar vermogen om holistische inzichten uit data te halen. 
 2. Gebrek aan standaardisatie: zonder centraal datamanagement ontstaan er uiteenlopende datamodellen en rapportagestijlen. Dit gebrek aan standaardisatie maakt het lastig voor besluitvormers om data consistent te vergelijken en te analyseren over de hele organisatie heen. 
 3. Toenemende onderhoudslast: elke afzonderlijke implementatie van Power BI vereist eigen onderhoud en updates. Deze versnippering vergroot de werklast voor IT- en datateams aanzienlijk, waardoor het een uitdaging wordt om alle systemen actueel en veilig te houden. 

De gecentraliseerde aanpak

Een centrale aanpak voor datamanagement lost deze valkuilen direct op. Met een gecentraliseerd governancebeleid kunnen organisaties zorgen voor een consistente en veilige omgeving voor hun data, terwijl ze toch de voordelen van krachtige tools zoals Power BI benutten. 

Technische en organisatorische voordelen van een centrale aanpak

 1. Consistente datagovernance: met gecentraliseerd datamanagement gelden overal dezelfde regels voor data. Dit zorgt ervoor dat de definities, berekeningen en beveiliging van data overal in de organisatie hetzelfde zijn. 
 2. Verbeterde beveiligingsmaatregelen: een centrale aanpak maakt het mogelijk om betere beveiligingsmaatregelen in te voeren. Dit beschermt gevoelige data beter en vermindert het risico op onbevoegde toegang of datalekken. 
 3. Efficiënt gebruik van middelen: door data-inspanningen centraal te stellen, kunnen organisaties hun middelen beter inzetten, dubbel werk voorkomen en IT- en datateams efficiënter gebruiken. 
 4. Betere samenwerking en kennisuitwisseling: door alles te centraliseren, werken teams beter samen en delen ze meer kennis. Dit doorbreekt de kennisisolatie en helpt de organisatie om meer uit haar data te halen. 

Voorkom de valkuilen en kies voor een centrale aanpak in datamanagement

Het kan verleidelijk zijn om Power BI snel in verschillende afdelingen in te implementeren, maar op de lange termijn kan zo’n versnipperde aanpak nadelen hebben. Om echt alles uit data te halen, is het beter als organisaties kiezen voor een centrale strategie. Die combineert de voordelen van tools zoals Power BI met uniforme regels, goede beveiliging en samenwerking. Op deze manier vermijd je de valkuilen en haal je het meeste uit je data-initiatieven. 

Neemt gerust contact op

Jeroen Breugelmans

Directeur Fortezza Data

Meer weten?

Wil je alles uit jouw data halen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We helpen je graag met het vinden van het juiste data platform voor jouw bedrijf.  

  “Hier is hij dan! De whitepaper over starten met datagedreven werken. Ik hoop dat je er veel profijt van hebt. Mocht je in de tussentijd of na afloop vragen hebben dan kan je die aan mij stellen via de contactpagina. Je kunt de whitepaper downloaden door op de afbeelding te klikken.”

  Jeroen Breugelmans

  Directeur Fortezza Data