Wat is datavisualisatie?

en waarom is dit interessant?

Wie heeft er zin om duizenden Excel-regels door te spitten om een antwoord te krijgen op hoe het ervoor staat met de doelstellingen? De vraag is ook: wat heeft het voor zin, als we tegenwoordig de tools hebben om data te visualiseren? Je kunt gegevens in één oogopslag inzichtelijk krijgen in dashboards met grafieken en cirkeldiagrammen. En inderdaad, dat kan ook met Excel.  Maar de toegevoegde waarde van een dashboard is dat je overzichten direct op de bronsystemen kunt visualiseren en je altijd, mits correct ingericht, actuele overzichten hebt. Op die manier ontdek je sneller trends en afwijkingen. In dit blogartikel gaan we verder in op de vraag waarom datavisualisatie interessant is en delen we enkele tips hoe je dat op de juiste manier doet.

Waarom visualiseren we data?

Allereerst helpt data om een antwoord te vinden op vragen als: ‘wat was de omzet in het vierde kwartaal of welke producten verkopen het beste?’ Datavisualisatie is hét middel om niet alleen het overzicht te bewaren op bepaalde doelstellingen, maar ook om in te zoomen op een specifieke situatie. Bijvoorbeeld hoeveel rode schoenen er zijn verkocht op dinsdag 3 september van dit jaar. Stel dat er een dalende trend is in verkoopcijfers of het aantal medewerkers dat ontslag indient, neemt toe, dan wil je daar tijdig achter komen om direct actie te ondernemen. Het visualiseren van data in dashboards helpt om afwijkingen snel te ontdekken en op tijd te kunnen bijsturen.

Bovendien kunnen we met statistieken en analyses nauwkeurige voorspellingen doen. We kijken vaak naar de situatie zoals deze is geweest of nu is, terwijl het juist zo interessant is om te weten waar je over drie maanden of misschien wel een jaar staat. Wat als je kunt voorzien wanneer een machine onderhoud nodig heeft, in plaats van standaard elke drie maanden een check uit te voeren? Misschien is het helemaal niet nodig om dat elk kwartaal te doen of ontdek je juist dat een machine direct gerepareerd moet worden. Beide gevallen besparen tijd en geld. Datavisualisatie is interessant, omdat het helpt organisatievragen te beantwoorden, trends en afwijkingen inzichtelijk te maken en gebeurtenissen te voorspellen.

Standaardisatie zorgt voor datavisualisatie

Datavisualisatie: zorg voor standaardisatie

Data visueel maken is niet alleen interessant voor het management, maar ook op andere niveaus binnen de organisatie. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken hoe goed het ene salesteam presteert in vergelijking met het andere. Dat wordt pas duidelijk na het visualiseren van data en op die manier creëer je een reden voor een gesprek om samen prestaties te verbeteren.

Maar voordat het zover is, moet de data wel gestandaardiseerd zijn en voor iedereen die ernaar kijkt hetzelfde betekenen. Daarom controleren we altijd het dashboard dat we hebben gebouwd: is er een mogelijkheid dat iemand deze grafiek op een andere manier kan interpreteren dan eigenlijk de bedoeling is? Data wordt namelijk soms, bewust of onbewust, vertekend weergegeven. Daarom werken wij met een aantal standaarden om bias (dubbelzinnigheid) zoveel mogelijk te voorkomen.

Data visualiseren: enkele tips

Dus niet alleen de techniek, maar ook de vormgeving is belangrijk bij datavisualisatie. Een dashboard moet bruikbaar zijn voor medewerkers en daardoor visueel aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk zijn. Hierbij is onder meer kleurgebruik belangrijk. Rood associëren we bijvoorbeeld met iets negatiefs en groen heeft juist een positieve associatie. Verder is het belangrijk dat je heldere assen van een grafiek gebruikt om duidelijke correlaties aan te kunnen geven en geen afkortingen toepast in de labeling. Dit zijn slechts enkele tips om data zo duidelijk mogelijk weer te geven, zodat er geen misverstanden over ontstaan.

Datavisualisatie tips

De rol van Fortezza Data

Wijzelf gebruiken Microsoft Power BI en onze eigen datahub (datawarehouse) als tools om de data van onze klanten te visualiseren. Met de datahub en Power BI hanteren we best practices om op een veilige manier data bij elkaar te brengen en inzichtelijk te maken. Bovendien zijn onze klanten vervolgens zelf in staat om eigen rapportages te bouwen die voorzien in hun informatiebehoefte. Datavisualisatie helpt hen om niet alleen terug te blikken, maar ook vooruit te kijken en datagedreven beslissingen te nemen.

Zelf aan de slag met het visualiseren van data of heeft u vragen hierover? Neem dan vrijblijvend contact op om te ontdekken wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen.

“Hier is hij dan! De whitepaper over starten met datagedreven werken. Ik hoop dat je er veel profijt van hebt. Mocht je in de tussentijd of na afloop vragen hebben dan kan je die aan mij stellen via de contactpagina. Je kunt de whitepaper downloaden door op de afbeelding te klikken.”

Jeroen Breugelmans

Directeur Fortezza Data