Veilig werken in de cloud:

een gids voor het MKB

Als MKB’er streef je naar de kracht van een grote onderneming, maar dan binnen jouw budgettaire grenzen. De overstap naar een cloudgebaseerd data platform biedt je deze mogelijkheid. Echter, vragen over de veiligheid van je data en de controle over de toegang ervan kunnen opkomen. Hoe garandeer je de veiligheid en voorkom je ongeautoriseerde toegang of cyberaanvallen? Dit zijn essentiële vragen die je vooraf wilt beantwoorden. In deze blog belichten we hoe ‘security by design’ een van de belangrijkste aspecten is bij de keuze voor een data platform.  

Overwinnen van cloud twijfels:

Een recente casus illustreert het bovengenoemde goed.

Een MKB-bedrijf, dat groeide van 125 naar 180 werknemers in acht maanden, wilde hun data beter beheren om zo te kunnen doorgroeien. Het IT-team van deze organisatie dacht aan cloud oplossingen en was gelijk geïnteresseerd in onze datahub, die bekend staat om zijn snelle en praktische aanpak. Maar de directie, vooral de eigenaar, had twijfels over de cloud. Zijn voorkeur ging uit naar een oplossing op locatie, omdat dit veiliger en vertrouwder aanvoelde.  

De eigenaar uitte zijn bezorgdheid over het verlies van controle over bedrijfsdata en vreesde voor datalekken. De overgang naar de cloud leek hem riskant, gezien de potentiële dreigingen van concurrenten en cyberaanvallen.  

Om zijn bezwaren weg te nemen, bespraken we enkele kernpunten:  

– Security by design: Ons platform integreert beveiligingsmaatregelen als fundamentele componenten van zijn kernarchitectuur, niet slechts als toevoegingen.  

– Infrastructuur voor identiteits- en toegangsbeheer (IAM): We toonden aan hoe ons platform robuuste IAM-mogelijkheden gebruikt om toegang tot gegevens te beheren en te controleren, waardoor het risico op ongeoorloofde toegang aanzienlijk vermindert.  

– Privé-eindpunt: We lieten zien hoe ons platform beveiligde verbindingen opzet tussen het bedrijfsnetwerk en het cloud data platform via privé-eindpunten. Dit is een netwerkinterface binnen Microsoft die gebruikmaakt van een privé-IP-adres van uw virtuele netwerk. Hierdoor blijft data binnen een privénetwerk en wordt het risico op interceptie verkleind. 

– Configuraties zonder wachtwoorden: Ons data platform maakt gebruik van cryptografische sleutels en tokens voor authenticatie, wat de veiligheid verbetert en het risico op wachtwoord gerelateerde aanvallen zoals phishing vermindert.  

– Integratie met Office 365 en Microsoft Azure: Tot slot informeerden we bij de oprichter naar het gebruik van Office 365 binnen hun organisatie. Na zijn bevestiging illustreerden we hoe Azure (het cloud computing platform van Microsoft) fungeert als het fundament van Office 365, wat impliceert dat ze reeds vertrouwd zijn met Azure. We legden uit dat onze datahub voortbouwt op deze basis en een vlekkeloze integratie biedt.  

Deze punten hielpen om de cloud minder vreemd en meer vertrouwd te maken voor het MKB-bedrijf.  

Vragen?
Bel met Jeroen Breugelmans
+31 (0) 655 836 540

Conclusie

Bij het kiezen van een cloudgebaseerd data platform, is het essentieel dat ‘security by design’ een basisprincipe is in de oplossing. Jouw digitale kroonjuwelen zijn van onschatbare waarde en verdienen optimale bescherming. Door principes als private endpoints, minimale wachtwoordvereisten en stevig IAM-framework toe te passen, zorg je voor een veilig data platform.  

Benieuwd naar hoe wij data security integreren in ons platform? Probeer dan onze gratis demoversie. 

Neemt gerust contact op

Jeroen Breugelmans

Directeur Fortezza Data

Meer weten?

Wil je alles uit jouw data halen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We helpen je graag met het vinden van het juiste data platform voor jouw bedrijf.  

    “Hier is hij dan! De whitepaper over starten met datagedreven werken. Ik hoop dat je er veel profijt van hebt. Mocht je in de tussentijd of na afloop vragen hebben dan kan je die aan mij stellen via de contactpagina. Je kunt de whitepaper downloaden door op de afbeelding te klikken.”

    Jeroen Breugelmans

    Directeur Fortezza Data