Sleutelelementen voor een onverslaanbare

business case voor een dataplatform

Vele bedrijven streven ernaar om meer uit hun data te halen en een datagedreven onderneming te worden, maar de realiteit van de dagelijkse bedrijfsvoering kan deze ambitie vaak overschaduwen. Als je kijkt hoeveel tijd iedere week besteed wordt aan datagedreven gaan werken, dan zijn er vaak andere zaken die toch nét even belangrijker zijn. Logisch, want een order die bijvoorbeeld stilligt, zorgt niet alleen voor operationele problemen maar ook voor een ontevreden klant. Het oplossen van dit soort problemen krijgt dus vaak de prio.  

We laten ons meeslepen door de waan van de dag. Daardoor kijken we vaak niet waarom die order nou eigenlijk stillag. De stilstand van de order werd mogelijk veroorzaakt door ongeorganiseerde data. Ergens in het proces was iemand iets vergeten in te voeren, is er iets te laat aangeleverd of verkeerd ingevoerd. De werkelijke oorzaak van je probleem is dus data die niet op orde is.   

Maak een sterke business case voor je dataplatform

Je wilt dus wel aan de slag met data, maar hoe ontwikkel je een business case voor een dataplatform dat de voordelen duidelijk maakt en laat zien wat een investering in data kan opleveren? Want zonder deze voordelen inzichtelijk te maken, zal het management vooral kijken naar de kosten, en hoor je al snel: “Hoeveel gaat dit geintje eigenlijk kosten?”.  

In dit artikel helpen we je daarom met het maken van je business case. Er zijn drie aspecten waarop je jouw business case kan baseren.  

1. IT en tijdbesparingen

Een van de duidelijkste en meest herkenbare voordelen van een dataplatform is de besparing in tijd en IT-kosten. Dit kan variëren van het verminderen van de tijd die nodig is voor het maken van rapportages tot het besparen op IT-licenties. Je kunt bijvoorbeeld kijken of je de inhuur van externe specialisten kan verminderen, omdat je dataplatform er al voor zorgt dat alle datasets automatisch klaargezet worden voor je gebruikers. Ook licenties voor software, zoals SAP Business Objects, Oracle, Qlik of Tableau kunnen mogelijk opgezegd worden. Dit zijn directe besparingen én leveren je een consistenter IT-landschap op. Tel uit je winst… 

Vragen?
Bel met Jeroen Breugelmans
+31 (0) 655 836 540

2. Procesverbeteringen

Je kunt ook kijken of je de kwaliteit van je dienstverlening of proces met een dataplatform kan verbeteren. Denk hierbij aan het verhogen van je first time right ratio. Door het percentage orders met herstelwerkzaamheden te verminderen, het aantal herhaalleveringen te reduceren of het aantal retouren naar beneden te brengen, bespaar je geld én verhoog je de kwaliteit. Een ander voorbeeld is het verminderen van uitval in je productieproces. Door sneller uitval te detecteren en het aantal scrapproducten naar een minimum te brengen, kun je je investering in een dataplatform snel terugverdienen. 

3. Organisatorische verbeteringen

Als laatste kun je met een dataplatform ook je organisatie beter maken. Dit is vaak niet zo makkelijk in geld uit te drukken, maar iedereen ‘voelt’ wel wat je bedoelt als je bijvoorbeeld kijkt naar makkelijker (samen)werken met bijvoorbeeld een datatool met Single Sign On (geen aparte wachtwoorden voor iedere applicatie), snellere adoptie door makkelijke integratie met Office 365 en 80% van je datavraag zelf kunnen uitvoeren (in plaats van het te vragen aan IT). Schaalbaarheid, zoals het hebben van een geautoriseerd dashboard dat alleen relevante data toont waar je toegang voor hebt, verbetert ook de efficiëntie en het gebruiksgemak. 

Een sterke business case voor je dataplatform

Er zijn dus diverse aspecten die je kunt overwegen bij het opstellen van een business case voor een dataplatform. Een gedegen kosten-batenanalyse is essentieel voor het maken van een weloverwogen beslissing. In de afgelopen jaren hebben we bij Fortezza Data veel bedrijven geholpen met het opstellen van hun business case. 

Ontdek de waarde van een dataplatform voor jouw bedrijf

Wil je weten wat een dataplatform voor jouw bedrijf kan betekenen? Om je op weg te helpen hebben we een online ROI-calculator ontwikkeld. Hiermee ontdek je binnen één minuut de mogelijke tijd- en kostenbesparingen voor jouw organisatie. 

Bekijk nu de potentiële voordelen voor jouw bedrijf! 

Neemt gerust contact op

Jeroen Breugelmans

Directeur Fortezza Data

Meer weten?

Wil je alles uit jouw data halen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We helpen je graag met het vinden van het juiste data platform voor jouw bedrijf.  

    “Hier is hij dan! De whitepaper over starten met datagedreven werken. Ik hoop dat je er veel profijt van hebt. Mocht je in de tussentijd of na afloop vragen hebben dan kan je die aan mij stellen via de contactpagina. Je kunt de whitepaper downloaden door op de afbeelding te klikken.”

    Jeroen Breugelmans

    Directeur Fortezza Data