Versnel je Power BI-data verversingen

met Azure Logic Apps

Voor veel bedrijven is Power BI het startpunt voor datagedreven werken. Het opzetten van een basismodel en het genereren van rapportages is tegenwoordig een fluitje van een cent. Nieuwe inzichten zijn binnen handbereik, maar vaak blijkt de data niet actueel te zijn. De bronbestanden of systemen worden bijgewerkt op onverwachte momenten, en geplande verversingen lopen achter. Het gevolg is dat beslissingen worden genomen op verouderde informatie, wat potentieel schadelijk kan zijn. In deze blog bekijken we hoe Azure Logic Apps een oplossing bieden om Power BI-dataverversingen te versnellen en aan te passen aan de behoeften van je organisatie. 

Triggers versus geplande verversingen

Power BI biedt standaard geplande verversingen voor data, maar deze kunnen beperkingen hebben. Het is cruciaal dat de data op de juiste momenten wordt vernieuwd om de rapportages actueel te houden. Wanneer dit niet gebeurt, kunnen beslissingen worden genomen op verouderde gegevens, wat kostbaar kan zijn als dit niet tijdig wordt opgemerkt en opgelost. 

Als alternatief kun je de Power BI-service-API gebruiken om handmatig verversingen te starten wanneer dat nodig is. Hierdoor behoud je de controle over wanneer de data wordt vernieuwd. Wat echter ontbreekt in deze aanpak zijn triggers die reageren op specifieke gebeurtenissen, zoals het beschikbaar stellen van nieuwe bestanden in een SharePoint-lijst of het verversen van je rapportages als je net een ETL-pipeline hebt gedraaid vanaf je brondatabase. 

Wat we nodig hebben, is een manier om deze triggers te definiëren en op basis daarvan de Power BI-service-API aan te roepen om een verversing te starten. Azure Logic Apps biedt hiervoor een oplossing met zijn no-code/low-code benadering, ondersteund door een reeks gestandaardiseerde bouwblokken. 

Wat zijn Azure Logic Apps?

Azure Logic Apps kun je zien als digitale assistenten, die taken voor je automatiseren. Neem als voorbeeld dat je automatisch een e-mail verstuurt als iemand een aankoop doet in jouw webwinkel. Als vervolg maak je direct de order aan, die ook direct wordt gestuurd naar het magazijn. In ons geval willen wij Power BI rapporten verversen op het moment dat iemand bijvoorbeeld een nieuw bestand op SharePoint neerzet. Het mooie van Azure Logic Apps is dat een no-code platform is, dit houdt in dat je niet hoeft te programmeren om verschillende taken te automatiseren. 

Kosten van Azure Logic Apps

De kosten voor Logic Apps zijn afhankelijk van het gebruik. Binnen Azure Logic Apps werk je met verschillende taken die na elkaar uitgevoerd kunnen worden. Het uitvoeren van elke taak kost rekenkracht, en dus ook geld. Gemiddeld kost het uitvoeren van een taak €0.000024 per executie. Tijdens het bouwen van een Logic App kun je het verversen van één dataset in Power BI zien als een taak. Stel dat je 20 datasets hebt die je tijdens kantooruren bijgewerkt wilt houden als er wijzigingen in een bron zijn, dat kost dit je 20x8x30 = 0.12 per maand. Als je start met Logic Apps krijg je de eerste 4000 taken gratis. Dit is een stuk goedkoper dan andere Azure diensten, zoals Azure Data Factory om soortgelijke acties uit te voeren. 
 

Conclusie

Azure Logic Apps zijn een uitstekend alternatief voor geplande Power BI-dataverversingen. Dankzij de no-code/low-code benadering van Logic Apps blijft de technische complexiteit laag, waardoor het beheer ervan toegankelijk is voor organisaties die net beginnen met datagedreven werken. Het stelt je in staat om proactief te reageren op veranderingen in je gegevensstromen en deze snel te weerspiegelen in je rapportages, zodat je tijdig op nieuwe inzichten kunt reageren. Met Azure Logic Apps kun je de kracht van Power BI volledig benutten en je organisatie naar een hoger niveau tillen. 

Neemt gerust contact op

Jeroen Breugelmans

Directeur Fortezza Data

Meer weten?

Meer weten over de kracht van Logic Apps in combinatie met Power BI? Neem dan contact met ons op via LinkedIn door een bericht te sturen naar Ralph Bos of Jeroen Breugelmans. Zij gaan graag vrijblijvend met je in gesprek.

    “Hier is hij dan! De whitepaper over starten met datagedreven werken. Ik hoop dat je er veel profijt van hebt. Mocht je in de tussentijd of na afloop vragen hebben dan kan je die aan mij stellen via de contactpagina. Je kunt de whitepaper downloaden door op de afbeelding te klikken.”

    Jeroen Breugelmans

    Directeur Fortezza Data