Omgaan met zorgen

bij het overstappen naar de cloud

Het bouwen van een data platform voor jouw bedrijf is een cruciale stap om de kracht van datagestuurde besluitvorming te ontketenen. Het is echter niet ongebruikelijk dat bedrijven grote obstakels ondervinden wanneer het data platform dat zij voor ogen hadden, ontwerpfouten bevat. Deze fouten komen vaak aan het licht wanneer de reikwijdte en functionaliteiten van het platform beperkt zijn tot één proces of afdeling, waardoor het niet schaalbaar en moeilijk controleerbaar is. Bovendien maken de snelle veranderingen in technologie het noodzakelijk om vanaf het begin rekening te houden met schaalbaarheid en onderhoudbaarheid. 

In dit artikel zullen we drie voorbeelden bespreken van redenen waarom data platforms mogelijk niet schaalbaar en onderhoudbaar zijn, en bieden we drie oplossingen om deze risico’s te beperken. 

Onvoldoende mogelijkheden voor data-integratie

Een data platform dat wordt gebouwd zonder rekening te houden met de integratie van verschillende gegevensbronnen kan al snel niet schaalbaar worden. Het kan zich uitsluitend richten op één afdeling of proces, waardoor het geen gegevens uit verschillende delen van de organisatie kan opnemen. Hierdoor worden toekomstige initiatieven om het platform uit te breiden en een breder scala aan gegevens te bevatten een uitdaging. 

Oplossing: Geef prioriteit aan data-integratie 

Om dit risico te beperken, moeten bedrijven vanaf de vroege stadia van het bouwen van hun data platform prioriteit geven aan data-integratie. Implementeer een flexibele architectuur die naadloze integratie van gegevensbronnen uit verschillende afdelingen of systemen mogelijk maakt. Maak gebruik van gestandaardiseerde gegevensformaten en API’s om compatibiliteit en schaalbaarheid te waarborgen. Deze aanpak zorgt voor een alomvattend beeld van de gegevens van de organisatie, waardoor waardevolle inzichten worden verkregen voor verschillende processen. 

Vragen?
Bel met Jeroen Breugelmans
+31 (0) 655 836 540

Gebrek aan modulariteit en herbruikbaarheid

Data platforms die niet modulair en herbruikbaar zijn, zijn inherent niet onderhoudbaar. Wanneer het oorspronkelijke ontwerp specifiek is voor één afdeling of proces, kan het tijdrovend en kostbaar zijn om nieuwe functionaliteiten toe te voegen of uit te breiden om te voldoen aan veranderende eisen. Het ontbreken van herbruikbare componenten en gestandaardiseerde praktijken verergert het onderhoudsprobleem. 

Oplossing: Hanteer een modulaire aanpak 

Om dit probleem aan te pakken, moeten bedrijven een modulaire aanpak volgen bij het ontwerpen van hun data platform. Moedig de ontwikkeling aan van herbruikbare componenten die eenvoudig kunnen worden geïntegreerd op verschillende delen van het platform. Stel duidelijke documentatie en richtlijnen op voor coderingsstandaarden, gegevensbeheerpraktijken en datamodellen. Deze aanpak vergemakkelijkt toekomstige schaalbaarheid en optimaliseert onderhoudsinspanningen door gebruik te maken van bestaande componenten. 

Gebrek aan toekomstbestendigheid en technologische veroudering

Technologie ontwikkelt zich in een snel tempo en data platforms die geen rekening houden met toekomstige technologische ontwikkelingen, worden snel verouderd. Ongewenste veranderingen in bedrijfseisen of innovaties in data verwerkingstools kunnen een data platform onvoldoende maken, waardoor aanzienlijke inzet van tijd, middelen en financiën nodig is om het bestaande platform aan te passen of te vervangen. 

Oplossing: Omarm flexibiliteit en regelmatige evaluatie 

Om het risico van technologische veroudering te beperken, is het belangrijk om flexibiliteit te omarmen en regelmatig de technologiestack van het data platform te evalueren. Overweeg het gebruik van cloudgebaseerde oplossingen, aangezien deze schaalbaarheid en flexibiliteit bieden om aan veranderende behoeften te voldoen. Omarm agile ontwikkelmethodologieën, waardoor iteratieve updates mogelijk zijn en opkomende technologieën naadloos kunnen worden geïntegreerd. Monitor voortdurend trends in de branche en evalueer proactief de effectiviteit van het platform om potentiële verbeteringsgebieden of technologische upgrades te identificeren. 

Conclusie

Het bouwen van een schaalbaar en onderhoudbaar data platform is van cruciaal belang voor bedrijven die het volledige potentieel van hun gegevens willen benutten. Door ontwerpfouten aan te pakken die schaalbaarheid en onderhoudbaarheid belemmeren, kunnen organisaties hun data platform toekomstbestendig maken en ervoor zorgen dat het kan meegroeien met veranderende behoeften. Door prioriteit te geven aan data-integratie, een modulaire aanpak te volgen en flexibiliteit en regelmatige evaluatie te omarmen, kunnen bedrijven risico’s beperken die gepaard gaan met niet-schaalbare en niet-onderhoudbare data platforms. Door deze strategieën te implementeren, kunnen bedrijven een data platform bouwen dat meegroeit met hun organisatie, maximale data-inzichten biedt en gelijke tred houdt met technologische ontwikkelingen. 

Neemt gerust contact op

Jeroen Breugelmans

Directeur Fortezza Data

Meer weten?

Wil je alles uit jouw data halen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We helpen je graag met het vinden van het juiste data platform voor jouw bedrijf.  

    “Hier is hij dan! De whitepaper over starten met datagedreven werken. Ik hoop dat je er veel profijt van hebt. Mocht je in de tussentijd of na afloop vragen hebben dan kan je die aan mij stellen via de contactpagina. Je kunt de whitepaper downloaden door op de afbeelding te klikken.”

    Jeroen Breugelmans

    Directeur Fortezza Data