Niet de juise kennis

aan boord hebben

In deze zesde blog van de serie over succes factoren gaan we het hebben over proven technologie en toegang hebben tot een uitgebreid netwerk aan specialisten die jouw project kunnen realiseren.

Hoe voorkom je de valkuil om het nieuwste van het nieuwste aan te schaffen en erachter te komen dat je niemand kan vinden om het te implementeren?

Je leest het antwoord in deze blog. Laten we beginnen…

Kiezen voor proven technology

“Hey! hoe is het met je?”. Madelon heeft al maanden niet meer gesproken met haar vriendin Lisa. Zij is al een paar jaar aan de slag als business analist bij een vergelijkbaar bedrijf als FabricaTech, maar dan in een hele andere sector. Af en toe praten ze bij over wat ze allemaal meemaken bij beide bedrijven.

“Goed, hoor! Zegt Lisa. “Maar ik ben nu toch in een project terecht gekomen. Het is al twee jaar aan de gang, maar ze zijn eigenlijk helemaal vastgelopen”.
“Oh wow. Twee jaar. Dat is echt lang. Wat is het voor project?”
“We wilden meer met data gaan doen en data gedreven gaan werken. Maar het is eigenlijk vanaf het begin op de verkeerde manier gestart”.
“Vertel” reageert Madelon. “Want wij zijn net met dit onderwerp gestart en ik wil toch echt wat valkuilen voorkomen dat we er zelf ook intrappen”.

“Oké, waar zal ik beginnen. Ik denk dat het ik al snel doorhad dat ze niet de juiste aanpak hadden gekozen.

Ik ben gewend om de people, proces, technologie aanpak te volgen. Alleen zijn ze twee jaar geleden precies andersom begonnen. Een paar collega`s van de IT afdeling hadden online demo`s gezien van Snowflake en Timextender en hebben eigen gelijk de credit card getrokken.

Dus nu hebben we een corporate oplossing, terwijl we eigenlijk een MKB bedrijf zijn”.

“Herkenbaar”, zegt Madelon. “Mijn directeur Peter had dit ook al eerder aangegeven dat hij geen duizend-delig zakmes wil hebben waar hij maar 10% van gebruikt”.

“Ja, inderdaad. We komen er nu achter dat we echt niet alles nodig hebben. Maar ik denk dat het belangrijkste punt is dat ze niet nagedacht hebben over de kennis die je nodig hebt om zo`n platform goed in te kunnen richten. Het blijkt dat wij dit binnen ons bedrijf helemaal deze kennis niet hebben en nu zijn we dus al anderhalf jaar met externe consultants aan de slag. Die zijn trouwens best moeilijk te vinden en de uurtarieven zijn stevig.

Mijn directeur is al helemaal niet blij want wat werd aangegeven als een 6 maanden project met eigen mensen, is nu een 24 maanden traject met externen geworden. Het budget loopt echt uit de klauwen en ze zinspelen al op stopzetten”.

“Jeetje, wat een traject. Dus er is niet gekeken naar de Total Cost Of Ownership en of er een ruime pool van specialisten beschikbaar is”.

“Klopt”, zegt Lisa. ”En nu blijken we ook bijna 5.000 euro per maand kwijt te zijn aan licentiekosten! En dan heb je alleen nog maar de applicatie. Het is niet ingericht en ben je dus maanden verder voor je iets kan opleveren aan de business. Hoe doen jullie dat dan?”

Het budget loopt echt uit de klauwen en ze zinspelen al op stopzetten…”

Vriendin Madelon

Madelon weet al genoeg. Dat zij het juiste besluit heeft genomen door eerst te kijken naar wat er nú nodig is en dat het data platform  gebouwd is op standaard technologie. Hierdoor heeft ze toegang tot een brede pool specialisten die ze intern kan aannemen of desnoods tijdelijk kan inhuren.

Maar het feit dat haar vriendin iedere maand duizenden euro`s kwijt zijn aan licentiekosten, zal Peter echt goed doen voelen over de keuze voor de DataHub. Dat FabricaTech slechts een paar honderd euro per maand kwijt is, betekent dat ze echt de juiste keuze hebben gemaakt.

Nu is het noodzaak om het momentum vast te houden en de juiste mensen bij haar project te betrekken. Ze zit te denken aan Erik van Logistiek, want die had toch echt wel technische kennis die ze goed kunnen gebruiken. Ze besluit om daar met Peter over te praten hoe ze Erik voor dit traject kunnen vrijmaken.

De meeting met Peter wordt gepland, maar die loopt net even anders dan ze had gedacht…

Ga verder met deel 7

Lees in de volgende blog hoe Madelon ineens geconfronteerd wordt met de angsten van Peter over cyber security en data lekken.

Hoe zal ze dit nu op moeten oplossen?

Wil je alle 9 verhalen in één keer lezen?

Download dan de pdf versie. Gegarandeerd 15 minuten leesplezier.

“Hier is hij dan! De whitepaper over starten met datagedreven werken. Ik hoop dat je er veel profijt van hebt. Mocht je in de tussentijd of na afloop vragen hebben dan kan je die aan mij stellen via de contactpagina. Je kunt de whitepaper downloaden door op de afbeelding te klikken.”

Jeroen Breugelmans

Directeur Fortezza Data