Microsoft Purview

Tips & Tricks

In deze blog delen we vijf tips en tricks over Microsoft Purview zodat je je data governance kan optimaliseren. Het gebeurt vaak dat kritieke gegevens over het bedrijf, binnen het bedrijf verborgen zijn. Hierdoor gaan ook cruciale inzichten verloren. Wij zijn ervan overtuigd dat je besluitvorming een stuk gemakkelijker wordt wanneer je toegang hebt tot deze informatie.   

Hier komt Microsoft Purview om de hoek kijken. Het is een geïntegreerd data-governance-platform, ontworpen door Microsoft, dat een end-to-end inzicht geef in jouw data ecosysteem. Door middel van geavanceerde scan- en classificatietechnologieën, maakt Purview het mogelijk om te begrijpen welke data waar is opgeslagen, hoe deze wordt gebruikt en wie er toegang toe heeft.

Of je organisatie pas net begonnen is met Microsoft Purview, of dat je er al langer mee werkt, wij bieden voor iedereen een aantal handige tips en tricks. Zo kun je Purview’s functionaliteiten optimaal benutten. Vooral strategische aanbevelingen hebben onze focus, maar je kunt ook suggesties voor procesverbetering verwachten. Tot slot belichten we hoe je beleidsimplementaties kan inzetten. Dit alles voor een succesvolle de data-governance reis.

Tip 1: Volg de vereisten van Microsoft

Voordat je aan de slag gaat met Microsoft Purview, is het belangrijk dat je de vereisten volgt die Microsoft heeft gesteld om gebruik te kunnen maken van Purview. Dit zijn bijvoorbeeld technische vereisten, zoals specifieke softwareversies, hardwarevereisten, netwerkinstellingen en toegangsrechten. Door de vooraf vastgestelde parameters te volgen, zorg je ervoor dat Purview soepel werkt en zijn volledige capaciteit bereikt. Bovendien voorkom je potentiële problemen tijdens de implementatie en gebruik van het systeem.

Tip 2: Richt een goede collectie in

Een belangrijk aspect van data governance is het organiseren van je data in zinvolle categorieën. In Microsoft Purview heten dit collecties. Microsoft Purview maakt het gemakkelijk om je data te segmenteren, maar het is aan jou om deze op een doordachte manier te ordenen. Stel eerst een overzichtelijke taxonomie op, zodat je data overzichtelijk en gemakkelijk toegankelijk is. Geef duidelijke en beschrijvende namen aan je collecties, en groepeer vergelijkbare gegevenstypen om efficiëntie te bevorderen en verwarring te voorkomen. Het gebruik van collecties in Purview optimaliseert het gegevensbeheer. Het biedt een gestructureerde en intuïtieve toegang tot gerelateerde gegevens, wat het overzicht verbetert en de productiviteit verhoogt.

Vragen?
Bel met Jeroen Breugelmans
+31 (0) 655 836 540

Tip 3: Zorg dat de scans goed zijn ingericht

Een scan in Purview is een geautomatiseerd proces dat metadata verzamelt uit je gegevensbronnen, inclusief informatie over de gegevensstructuur, het type gegevens en de relaties tussen verschillende gegevenssets. Het correct configureren van deze scans is cruciaal om nauwkeurige en nuttige metadata te verkrijgen. Dit omvat het instellen van de scans om alle relevante databronnen, zoals SQL-databases of cloud-opslagservices te analyseren. Daarnaast moet de timing van de scans zo gekozen worden dat ze minimale impact hebben op de systeemprestaties en uitgevoerd worden wanneer de meest recente gegevens beschikbaar zijn. Ook het zorgen voor goede classificatieregels is belangrijk. Deze helpen bij het labelen van de verschillende soorten gegevens.

Tip 4: Zorg voor een goede databeveiliging

Hoewel Microsoft Purview uitstekende ingebouwde beveiligingsfuncties heeft, is het belangrijk dat je zelf ook de nodige stappen neemt in het handhaven van de beveiliging van je data. Bijvoorbeeld door de toegangsrechten strikt te beheren. Om je datalandschap gezond en vooral veilig te houden, moet je regelmatig jouw data governance beleid en processen herzien. Dit omvat het regelmatig controleren van je scans, het bijwerken van collecties en het doorlopen van je beveiligingsprotocollen.

Tip 5: Data governance doe je niet alleen

Een OTAP-straat is een gestructureerde IT-aanpak waarbij softwareontwikkeling en implementatie worden verdeeld over 4 fases: Ontwikkeling, Testen, Acceptatie en Productie. Het zorgt voor een gecontroleerde en stabiele overgang van nieuwe software naar de productieomgeving. Risico’s worden hierdoor geminimaliseerd en de betrouwbaarheid wordt verhoogd.

Door gebruik te maken van een OTAP-straat, zorgt de Azure Data Blauwdruk ervoor dat elke release zorgvuldig wordt gecontroleerd en getest voordat deze wordt uitgerold. Dit beperkt het risico op fouten en verzekert dat de gegevens en analyses betrouwbaar zijn. Dit betekent een hogere betrouwbaarheid van de stuurinformatie en minder downtime.

Door deze vijf praktische tips toe te passen, kun je optimaal gebruik maken van Microsoft Purview. Het helpt je je gegevens beter te begrijpen, waardoor je betere beslissingen kunt nemen en efficiënter kan werken.

Neemt gerust contact op

Jeroen Breugelmans

Directeur Fortezza Data

Aan de slag met Microsoft Purview

Fortezza kan jou ondersteunen in het optimaal benutten van Microsoft Purview. Enerzijds door strategische adviezen, procesverbeteringen en hulp bij beleidsimplementaties te bieden. Anderzijds door de bewustwording binnen de organisatie te vergroten, onder meer door het verzorgen van opleidingen. Voor meer informatie over onze diensten, neem contact met ons op.

    “Hier is hij dan! De whitepaper over starten met datagedreven werken. Ik hoop dat je er veel profijt van hebt. Mocht je in de tussentijd of na afloop vragen hebben dan kan je die aan mij stellen via de contactpagina. Je kunt de whitepaper downloaden door op de afbeelding te klikken.”

    Jeroen Breugelmans

    Directeur Fortezza Data