Klantgedrag analyseren en voorspellen

voor kapsalons

Het hoofdkantoor voor twee franchise merken in de kappersbranche, met gezamenlijk 150 salons, wilde beter en sneller inzicht hebben in het klantgedrag per vestiging.

Om de aankoop en operationalisatie van nieuwe vestigingen in de zeer gefragmenteerde kappersmarkt te versnellen, is een solide data platform nodig. Hiervoor heeft de opdrachtgever Fortezza Data de volgende vraag gesteld:

“Hoe gaat we onze data inzetten om het klantgedrag beter te kunnen analyseren en voorspellen?”

Daarnaast wilde ze ook een nieuw ERP pakket implementeren. Fortezza Data heeft een analyse en vergelijk verricht om de juiste keuze te onderbouwen.

 
Applicatie vergelijking t.b.v. pakketselectie

Onze oplossing

We zijn gestart met het ontwerpen en bouwen van het datamodel waarin de klant centraal staat. Vanuit dit perspectief kon de opdrachtgever voor het eerst zien welke klanten door meerdere vestigingen werd bedient.

Met dit integrale klantbeeld zijn er profielen opgesteld die als input voor nieuwe marketingcampagnes konden worden gebruikt.

Het is niet makkelijk om dagwaarden van het huidige jaar te vergelijken met exact dezelfde dag vorig jaar (maandagen met maandagen vergelijken). Door dit in een gestandaardiseerde “mapping kalender” te zetten, kan de eindgebruiker direct zien hoe vandaag beter (of slechter) was dan vorig jaar. En zo ook op week- en maandniveau.

Franchise DataHub

Applicaties ontsloten: Maatwerk ERP, Intranet, Website, Enquetes,afspraken

Techniek Fortezza: Power BI, ADF, SQL, Azure Devops

Behaalde resultaten

Door het implementeren van de Datahub voor de franchises, hebben we de volgende resultaten behaald:

  • Geen tijd besteden aan opstellen rapportages, besparing 10 uur per maand
  • Rapportages per dag in plaats van maandelijks
  • Verbeterde klantprofielen voor effectievere campagnes
  • Franchisenemers hebben direct dagelijks overzicht in omzet, productie, bezetting en faalkosten
  • Voorspellen van omzet en klantgedrag is hiermee mogelijk geworden
 

“Hier is hij dan! De whitepaper over starten met datagedreven werken. Ik hoop dat je er veel profijt van hebt. Mocht je in de tussentijd of na afloop vragen hebben dan kan je die aan mij stellen via de contactpagina. Je kunt de whitepaper downloaden door op de afbeelding te klikken.”

Jeroen Breugelmans

Directeur Fortezza Data