Kiezen voor
een schaalbaar data platform
In deze tweede blog van de serie over succes factoren gaan we het hebben over het optimaal inzetten van jouw budget zodat je maximale waarde krijgt en functionaliteiten die je ook daadwerkelijk nodig hebt.
Weet je Peter en Madelon nog van FabricaTech uit de eerste blog? Na het opstellen van hun business case en het selecteren van potentiële leveranciers, kwamen ze al snel tot de conclusie dat er een tweede probleem op hun pas was gekomen: hoe krijgen ze als MKB bedrijf een data platform dat past bij hun “data volwassenheid”?
Je leest het antwoord in deze blog. Laten we beginnen…
Kiezen voor een schaalbaar data platform
“Ehhhh, Madelon? Wist jij hoeveel data platformen en aanbieders er wel niet zijn?”, zegt Peter. “Ik heb eens rondgekeken en ik zie eigenlijk door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel techniek en oplossingen dat ik eigenlijk geen idee heb wat nu bij ons past”.
“Klopt, zegt Madelon. Maar volgens mij moeten we niet ons laten verleiden door mooie demo`s en marketing praatjes. Inmiddels weet ik dat in die presentaties altijd alles in 5 minuten is geregeld, maar dat de werkelijkheid veel weerbarstiger is. Laten we kijken naar wat we nú nodig hebben en wat we láter willen hebben”.
“Dat lijkt mij een prima plan en ik heb wel een idee hoe ik zoiets voor mij zie”.
“Oké, vertel. Wat zijn jouw uitgangspunten”.
“Het eerste wat ik verwacht is dat ik niet een duizend-delig zakmes krijg waar ik de hoofdprijs voor betaal en amper 10% van gebruik. Ik wil alleen betalen waar ik voor gebruik”.
“Dus je wilt een soort van modules hebben die je activeert als je het wilt gebruiken? En dat deze op elkaar aansluiten als we de volgende stap zetten met data?”, vraagt Madelon.
“Yes, dat is het. En het moet niet alleen opschalen in modules, maar ik moet ook allerlei verschillende bronnen erop kunnen aansluiten, zelfs die we nu nog niet gebruiken. Want ik wil niet dat we na 3 jaar erachter komen dat we alsnog naar een ander platform moeten migreren omdat applicatie x of y niet wordt ondersteunt”.
“Duidelijk, schaalbaarheid in zowel modules als in data integratie opties…andere dingen die we nog niet hebben besproken?”.
“Nou, een absolute must is dat we niet alleen eigenaar zijn van de data, maar dat het data platform ook echt binnen onze eigen domein staat. Ik wil niet dat onze data bij een of andere leverancier staat. Het zijn onze digitale kroonjuwelen en ik wil dat deze echt veilig zijn”.


“Goed, ik neem dit mee. Ik kom volgende week terug met een lijst van potentiële leveranciers”, zegt Madelon.
Nadat Madelon uit de meeting met Peter is gestapt, beseft ze ineens dat het een enorme opgave is om de leveranciers en hun oplossingen naast elkaar te zetten. Hoe voorkomt ze dat ze appels met peren gaat vergelijken en dat ze niet verzand in dagen of zelfs weken werk?
Voordat ze meteen de inhoud induikt, herinnerd ze zich het gesprek met Fortezza. Daar had ze een artikel gelezen waarin acht data platformen met elkaar werden vergeleken. Dat zou natuurlijk een mooi startpunt zijn, want deze gasten hebben dit allang uitgezocht. Met een paar klikken had ze het artikel al gevonden. Maar toen ze doorklikte op de site, trok één plaatje haar aandacht. Daarin stond precies aangegeven wat Peter had verwoord: namelijk simpel en snel starten zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.
Ze herkende direct waar ze zelf nog stonden, namelijk in fase 1 waarin alles nog met Excel werd gedaan en iedereen zijn eigen versie van de waarheid aan het maken was. Alleen al de tijd die ze kwijt waren aan het bepalen waar ze naar aan het kijken waren bezorgde haar rillingen op haar rug.
De tweede fase was eigenlijk heel simpel. Ga nu eerst eens rapporten wát er gebeurd is voordat je doorgaat naar diepere inzichten. Het aanbod van Fortezza was hierop afgestemd, met een simpele opzet van het data platform met 1 omgeving en de ontsluiting van je belangrijkste bron.
Ze wist ook wel dat de data kwaliteit behoorlijk laag was, dus door eerst maar eens te focussen op het volledig en juist krijgen van de data konden ze de eerste rapportages goed automatiseren. Hier konden ze zelf met Power BI en een eigen medewerker al de eerste stappen in zetten om te bepalen hoever ze op eigen kracht konden komen.
Als Peter dan inzag hoe de eerste waarde uit het data platform naar voren kwam, konden ze makkelijker de derde fase in. Daar konden ze dan een tweede applicatie aansluiten, waarschijnlijk CRM of AFAS, waardoor ze zich konden storten op het integreren en opschonen van deze datasets.
Dan konden ze ook meteen rapporteren over de keten heen, zonder in losse applicaties in te moeten loggen!
“Met deze informatie keerde ze terug naar Peter. “En, wat vind je ervan?” vroeg Madelon.
“Ziet er strak uit, maar ik wil ook kunnen forecasten op onze data en wat-als scenario’s kunnen doorlopen. Hoe gaat dat dan?”.
“Ja, dat snap ik, maar daar zijn we nu nog niet. Eerst moeten we het fundament goed opzetten. Noem het een Basis Op Orde fundament. Als we de eerste 3 fases doorzijn, kunnen we met elkaar bepalen of we klaar zijn om de geavanceerdere zaken op te pakken. Het moet wel rendabel blijven en niet een enorme kostenpost worden omdat we iets willen zonder daar echt de waarde uit te halen”.
“Ja makkelijk gezegd Madelon, maar onze concurrenten zijn allemaal bezig met data scientists en AI en ik wil de boot niet missen!”.
“Natuurlijk willen we dat we FabricaTech haar positie in de markt behoudt én uitbreidt, maar we doen dit stap voor stap. Met een aanpak die solide en bewezen is. Akkoord?”.
“Je hebt gelijk. Ik ben in ieder geval blij dat we verschillende opties hebben met deze DataHub zodat we niet meteen de hoofdprijs betalen, maar aangepast aan de snelheid die FabricaTech aankan”.
Madelon en Peter besluiten om te starten met de gratis demo versie van de DataHub. Omdat deze in één werkdag was geïmplementeerd, konden ze binnen aan paar werkdagen zien hoe het de DataHub in de basis werkte en besloten ze om aan de slag te gaan met het Starters pakket.
Ga verder met deel 3
Benieuwd of alles van een leien dak verloopt? In de derde blog lees je hoe Madelon erachter komt dat medewerkers op eigen houtje al waren begonnen met allerlei andere rapportage tools.