Hoe Van Ommen haar data gebruikt

om meer omzet bij groothandels te realiseren.

Van Ommen is een internationaal opererende verspaningsspecialist voor technische groothandelaren. Denk bijvoorbeeld aan boren, freezen en bandzagen. Dagelijks leveren zij verspanende en spangereedschappen voor metaalbewerking in heel Europa.

Veel van de aanwezige kennis bij Van Ommen zit in de hoofden van hun medewerkers. De uitdaging is om meer datagedreven te gaan werken, zodat het makkelijker wordt voor nieuwe collega`s om kennis te vergaren van de business. Om deze reden heeft Van Ommen aan Fortezza Data de volgende vraag gesteld:

“Kan Fortezza Data ons helpen met het bouwen van een dataplatform waar we al onze (legacy) datasets kunnen samenbrengen voor betere en snellere inzichten?”

Daarnaast maakte Van Ommen gebruik van Qlikview, dat al jaren geleden gebouwd was en niet meer voldeed aan de verwachtingen van de medewerkers. Daar moest dus ook een alternatief voor komen.

Onze oplossing

In 2018 heeft Van Ommen besloten om het ERP systeem te upgraden naar de nieuwste versie. Al jaren maakten ze gebruik van Microsoft AX2009 voordat we ze migreerden naar Dynamics 365 Unified Operations.

We zijn begonnen met korte sprints waarin we de eerste Power BI rapportages opleveren op basis van AX 2009. Parallel daaraan is er meegekeken met de inrichting van de nieuwe D365 omgeving, zodat integratie issues direct gedetecteerd werden.

We zijn gestart met de configuratie van de Van Ommen DataHub en al binnen één week konden we aan de slag. Daarbij kwamen we zelfs een aantal verrassende uitkomsten tegen, zoals verschillende berekeningen en definities, waar ze al jaren onopgemerkt mee aan de slag waren. Dit hadden we niet ontdekt als we op de oude manier waren doorgegaan en nu konden we deze verbeteren voor de toekomst.

Applicaties die we hebben ontsloten: Microsoft AX, Dynamics UO, Dynamics CRM, OMS, Sharepoint, Excel, Perfion

Techniek die Fortezza Data heeft ingezet: Azure Data factory, SQL Databases, Power BI

De Van Ommen DataHub

"Naast duidelijk advies over de aanpak en activering van de juiste Azure diensten, heeft Fortezza ons geholpen met goede trainingen en documentatie, zodat onze medewerkers de nieuwe tools en dashboard ook echt kunnen omarmen en gebruiken. Deze stap moet niet vergeten worden, want het rendement haal je pas uit deze trajecten als de mensen er dagelijks zelf(!) mee aan de slag gaan."
Henry van Zadelhoff - Finance manager

Behaalde resultaten

Door het migreren van Qlick en het implementeren van de Datahub voor Van Ommen, hebben we de volgende resultaten behaald:

  • Uniform Microsoft based dataplatform
  • Besparing Qlik licenties
  • Eenduidige definities en business rules op één centrale plek
  • Integratie over meerdere legacy systemen van klant- product- en medewerker data
  • Beheer van Fortezza zorgt voor continuïteit en “peace of mind” bij IT
  • Borging van Power BI rapportages in wekelijkse (management) overleggen

“Hier is hij dan! De whitepaper over starten met datagedreven werken. Ik hoop dat je er veel profijt van hebt. Mocht je in de tussentijd of na afloop vragen hebben dan kan je die aan mij stellen via de contactpagina. Je kunt de whitepaper downloaden door op de afbeelding te klikken.”

Jeroen Breugelmans

Directeur Fortezza Data