Hoe maken

we alles schaalbaar?

In deze achtste blog van de serie over succes factoren gaan we het hebben over de fase ná je implementatie. Want een data platform is net zoals een auto: als die wordt opgeleverd doet die het fantastisch, maar heeft ook onderhoud nodig. Als je niet regelmatig de banden oppompt, de olie ververst of een servicebeurt geeft dan zal die uiteindelijk vastlopen. En dat is zonde van al die energie, tijd en geld die je er tot dan toe hebt ingestopt.

Hoe ga je ervoor zorgen dat die datasets continue beschikbaar zijn en dat alle wijzigingen in de bronsystemen ook in het data platform meegenomen worden?

Je leest het antwoord in deze blog. Laten we beginnen…

Niet schaalbaar en beheersbaar

“Yes! Gefeliciteerd allemaal!”, juicht Madelon. Ze hebben zojuist een mooie mijlpaal bereikt want na een kwartaal hebben ze maar liefst drie bronnen ontsloten op hun eigen DataHub platform en elf Power BI rapporten gemaakt.

 Iedereen is laaiend enthousiast over de inzichten die nu dagelijks beschikbaar zijn en de aanvragen voor nieuwe rapportages blijven binnenstromen. Zo te zien hebben ze voor de aankomende twee kwartalen genoeg werk te doen. Madelon glundert van trots dat ze zover zijn gekomen in zo`n korte tijd.

Maar de euforie wordt later die week verbroken. Nu de rapporten echt gebruikt worden binnen FabricaTech moet ze ervoor zorgen dat deze altijd beschikbaar zijn. Voorheen deed ze dit gewoon met het project team als er iets niet goed geladen werd. Maar nu iedereen zo druk is met de backlog om nieuwe datasets en rapporten op te leveren, is het bijna onmogelijk om ook het beheer goed te organiseren.

“Madelon, ik trek het niet meer”, zegt Erik. “Ik moet continue context switchen tussen iets in productie herstellen en dan weer terug naar mijn projectwerk. Maar soms duurt het herstel zo lang omdat er dingen uitgezocht moeten worden, dat ik bijna de hele ochtend kwijt ben”.

“Hoe vaak komen in de live omgeving dan issues voor?”, vraagt Madelon.

“Nou, meer dan je zou verwachten”, zegt Erik. “Wat we ons niet beseffen is dat alle wijzigingen die we in onze bronsystemen aanbrengen, nu ook in het data platform een impact hebben. En omdat we iedere twee weken wel een release van een van onze leveranciers hebben, is het een continue proces”, zegt Erik.

“En dat is nog naast de invoer van data die, en dan druk ik mij voorzichtig uit, niet altijd even consistent is”, gaat Erik verder. “Mensen vullen van alles in, wat voor de verwerking van de order niet erg is, maar voor de rapportages leiden tot allemaal uitzonderingen die opgelost moet worden met code.”

Wat we ons niet beseffen is dat alle wijzigingen die we in onze bronsystemen aanbrengen, nu ook in het data platform een impact hebben.

Madelon wist dat de applicaties doorontwikkeld werden, maar ze had niet door dat de invoer niet dusdanig gestandaardiseerd was om er makkelijk mee te rapporteren.

“Goed, wat kunnen we hieraan doen?’, vraagt Madelon.
“Er zijn volgens mij twee opties”, antwoord Erik. “Of we gaan het zelf doen en accepteren dat we minder voortgang in de projecten maken. Of we vragen Fortezza of zij het beheer voor ons kunnen uitvoeren. Die gasten zien dagelijks meer data platformen dan wij dus die weten hier vast meer van”.

Later die dag zit ze samen met Peter en Jeroen, directeur bij Fortezza. Iedere maand hebben ze een korte update meeting ingepland om de voortgang vast te houden en dat komt nu mooi uit om dat beheer vraagstuk te leggen.

“Jazeker”, zegt Jeroen. “We hebben een heel beheerteam op kantoor zitten die alle omgevingen van onze klanten monitoren. Als er iets is, laten wij direct weten dat we ermee mee bezig zijn en geven je de update als alles weer correct werkt. Zo ben je verzekerd van continuïteit in de business, maar kan jij je ook lekker focussen op je projecten en nieuwe dingen opleveren”.

Peter en Madelon weten al dat dit precies is wat ze zochten. Binnen een week heeft het beheerteam alles georganiseerd zodat Madelon en haar team de handen vrij hebben om mooie dingen te maken. Ze ziet dat dit vele tientallen uren per maand voor haar projectteam bespaart en ziet dat de issues snel en professioneel worden opgelost.

Ga verder met deel 9

Tijd dus om echt gas te geven op die nieuwe inzichten. Of komt er alsnog een konijn ergens uit de hoed?

Lees het in de laatste blog.

Wil je alle 9 verhalen in één keer lezen?

Download dan de pdf versie. Gegarandeerd 15 minuten leesplezier.

“Hier is hij dan! De whitepaper over starten met datagedreven werken. Ik hoop dat je er veel profijt van hebt. Mocht je in de tussentijd of na afloop vragen hebben dan kan je die aan mij stellen via de contactpagina. Je kunt de whitepaper downloaden door op de afbeelding te klikken.”

Jeroen Breugelmans

Directeur Fortezza Data