Hoe bouw je een modulair en budgetvriendelijk dataplatform voor jouw MKB:

4 praktische tips

In 2024 is het heel gewoon dat elk bedrijf, ook MKB-bedrijven, met data wil werken. We zien dat bedrijven met 75 medewerkers vaak net zoveel data produceren als grote corporates. Maar als MKB’er heb je meestal niet de budgetten die grote bedrijven wel tot hun beschikking hebben. Dit betekent echter niet dat je geen goed dataplatform kunt opzetten.  

In dit artikel behandelen we vier praktische tips voor MKB-bedrijven om een effectief, betaalbaar en schaalbaar dataplatform op te zetten. Deze tips helpen om slimme keuzes te maken bij het implementeren van een dataplatform, rekening houdend met jouw behoeften en beperkingen. 

1. Weet wat je nodig hebt (en wat niet)

Het is makkelijk om verdwaald te raken in alle extra’s en functies die dataplatformen bieden. De ene functionaliteit lijkt nog mooier dan de andere: alle historie over alle data vastleggen, realtime ieder inzicht inzien en nog veel meer. Maar vraag jezelf eerst eens af: “Wat heb ik nu echt nodig?” Is realtime bijvoorbeeld noodzakelijk? Ga je daar de hele dag naar kijken en meteen op reageren? Los van of het technisch kan met jouw systemen, is dit niet het beste begin. Je kunt wel een compleet platform aanschaffen, maar dan betaal je er ook meteen voor. Soms wel duizenden euro’s per maand.  

Begin dus liever simpel, met de basis. Zoals met het automatiseren van een rapport of dataset, en kijk wat dat je oplevert. Start met een systeem dat alleen dat ondersteunt. En als je bedrijf groeit, groeit je platform mee. Zo betaal je alleen voor wat je echt gebruikt en weet je dat wat je investeert, ook rendeert.   

2. Maak gebruik van bewezen technologie

Let goed op de technologie achter het dataplatform dat je kiest. Vraag je af: “Hoe makkelijk vind ik iemand die dit begrijpt?” Dit is belangrijk om de totale kosten (Total Cost Of Ownership) te berekenen. We zien vaak dat bedrijven het allerbeste kopen, maar dan zijn er bijna geen mensen in Nederland die het verder kunnen ontwikkelen. Dan heb je twee keuzes: je eigen mensen opleiden (wat duur is) of die ene consultant inhuren die ervaring heeft (wat nog duurder is). Het is slimmer om voorbewezentechnologie te kiezen. Dit is technologie waar veel mensen mee kunnen werken. Je kunt er snel mee starten en de kosten (intern of extern) zijn redelijk. 

Vragen?
Bel met Jeroen Breugelmans
+31 (0) 655 836 540

3. Cloudservices met schaalbare diensten

Je hoeft niet gelijk veel geld uit te geven aan hardware en software om datagedreven te kunnen werken. Met de cloud, bijvoorbeeld Microsoft Azure, kun je al binnen één dag beginnen en betaal je alleen voor wat je gebruikt. Maar let op, alles wat je aanzet in de cloud kost geld. Door je cloudservice slim in te stellen, kun je je performance maximaliseren zonder veel geld uit te geven. Hier hebben wij al over nagedacht bij het ontwerpen van onze Core frameworks. Wij zorgen ervoor dat diensten automatisch op- en afschalen, even pauzeren of helemaal aan– of uitgaan, om de kosten zo laag mogelijk te houden. 

4. Start klein en verbeter stap voor stap elke module

Wanneer je begint met je eerste dataset en rapport, heb je nog niet veel verschillende modules nodig. Het moet alleen veilig, kostenefficiënt en geautomatiseerd zijn, toch? Als je op een bepaald moment denkt: ‘Ik wil mijn datacontroles nu verder automatiseren‘, dan activeer je pas die extra module. Bij veel platformen kan dit niet. Je betaalt er vanaf het begin voor alle functies, of je ze nu gebruikt of niet. Met de Fortezza blauwdruk bouw je stap voor stap aan het onder controle krijgen van je data. We gebruiken daarvoor modulaire frameworks die elk een ander deel van het datamanagement aanpakken. 

Een slimme aanpak voor MKB-datamanagement: modulair en kostenbewust

Het opzetten van een modulair en betaalbaar dataplatform voor jouw MKB-bedrijf is een slimme en doeltreffende keuze. Door je databehoeften op te delen in overzichtelijke en beheersbare modules, bewezen technologie te gebruiken en een schaalbare en flexibele architectuur te kiezen, bouw je een dataplatform dat met je bedrijf meegroeit. Het belangrijkste is om in modules te denken, klein te beginnen, constant te verbeteren en elke onderdeel zo efficiënt en kosteneffectief mogelijk te maken. 

Neemt gerust contact op

Jeroen Breugelmans

Directeur Fortezza Data

Meer weten?

Wil je alles uit jouw data halen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We helpen je graag met het vinden van het juiste data platform voor jouw bedrijf.  

    “Hier is hij dan! De whitepaper over starten met datagedreven werken. Ik hoop dat je er veel profijt van hebt. Mocht je in de tussentijd of na afloop vragen hebben dan kan je die aan mij stellen via de contactpagina. Je kunt de whitepaper downloaden door op de afbeelding te klikken.”

    Jeroen Breugelmans

    Directeur Fortezza Data