De kracht van bewezen technologie

voor jouw data platform

Data effectief benutten kan jouw onderneming aanzienlijke groei opleveren. Voor MKB-bedrijven kan het echter een uitdaging zijn dit te realiseren binnen de grenzen van beschikbare middelen en budget. Een betaalbaar en snel te implementeren data platform vraagt om inzicht in de bestaande vaardigheden binnen jouw organisatie en het aantrekken van de juiste professionals. Deze blog gaat in op waarom de keuze voor de nieuwste technologie zonder toereikende expertise kan teleurstellen. Ook verklaren we waarom investeren in bewezen technologie en het hebben van gekwalificeerd personeel de sleutel is tot het maximaliseren van succes en rendement.  

Essentiële stappen naar het juiste data platform:

Bedrijven laten zich vaak leiden door het enthousiasme na het zien van een overtuigende demo en besluiten haastig: ‘Dit is de oplossing voor alles!’. Al snel na investering lopen bedrijven aan tegen technische moeilijkheden en een gebrek aan kennis. Bij het zoeken naar oplossingen ontdekken ze dat de benodigde expertise in Nederland schaars is, waardoor de kosten voor het inschakelen van deskundigen sterk oplopen. Zo wordt werken met data onbedoeld een dure aangelegenheid.  

Hoe kan je dit voorkomen? En nog belangrijker: hoe kies je een data platform dat echt bij het bedrijf past? We hebben de belangrijkste punten op een rij gezet:  

  1. Ken je team: Voordat je start met een data platform, is het essentieel om de kennis en vaardigheden van jouw team te kennen. Dit inzicht helpt bij het kiezen van passende technologieën en hulpmiddelen die ingezet zullen worden. Een mismatch kan leiden tot extra kosten en tijdverlies. Vraag jezelf af:  Heeft mijn team verstand van moderne dataopslag- en verwerkingstechnologie? Kunnen zij omgaan met databeheer, inclusief extractie, transformatie en laden (ETL)? Beheersen zij databeveiliging en governance?  
  2. Weersta de verleiding van geavanceerde technologie: Het is aantrekkelijk om voor de nieuwste technologie te kiezen, maar dit kan tegenvallen als het team er niet klaar voor is. Zoek evenwicht tussen innovatie en praktische haalbaarheid voor het team. 
  3. Kies voor bewezen technologie: Kies technologie met een bewezen trackrecord. Dit vermindert risico’s, vergemakkelijkt implementatie en zorgt voor compatibiliteit met bestaande systemen.  
  4. Heb de juiste experts aan boord: Zorg dat je toegang hebt tot experts in de gekozen technologie. Dit vereenvoudigt zowel de implementatie als het onderhoud en optimalisatie van jouw data platform. 

Vragen?
Bel met Jeroen Breugelmans
+31 (0) 655 836 540

Praktijkvoorbeelden en tips:

Neem als voorbeeld een MKB-onderneming met 150 FTE die besluit een data platform op te zetten. Er wordt gekozen voor geavanceerde niche-technologie. Het team blijkt hier niet voor getraind, wat leidt tot significante investeringen in opleidingen of het inhuren van externe adviseurs. Dit proces verhoogt niet alleen de kosten, maar kan ook de uitrol vertragen – verre van ideaal. 

Om deze situaties te voorkomen dien je dus eerst de competenties van het team te beoordelen voordat je een bepaalde technologische oplossing kiest. Ga voor technologie die aansluit bij de bestaande kennis binnen het team, om zo de noodzaak voor uitgebreide trainingen te verminderen. Om het team bij te scholen in de vereiste technologieën dien je trainingen of cursussen aan te bieden. Hierbij kan hulp van externe specialisten geld besparen en zaken vereenvoudigen. Houdt tot slot de talentmarkt in de gaten en overweeg een partnerschap met adviesbureaus gespecialiseerd in data platforms.  

Conclusie:

Het succes van jouw data platform hangt af van de juiste balans tussen technologie, vaardigheden en expertise. Hoewel de nieuwste technologie aantrekkelijk kan lijken, leidt een gebrek aan ervaring en expertise tot problemen en hogere kosten. Maak weloverwogen keuzes door te investeren in bewezen technologie en beschikbare expertise. Dit zorgt voor een soepele implementatie, kostenbesparing en een stevige basis voor een succesvolle data-gedreven toekomst.  

Neemt gerust contact op

Jeroen Breugelmans

Directeur Fortezza Data

Meer weten?

Wil je alles uit jouw data halen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We helpen je graag met het vinden van het juiste data platform voor jouw bedrijf.  

    “Hier is hij dan! De whitepaper over starten met datagedreven werken. Ik hoop dat je er veel profijt van hebt. Mocht je in de tussentijd of na afloop vragen hebben dan kan je die aan mij stellen via de contactpagina. Je kunt de whitepaper downloaden door op de afbeelding te klikken.”

    Jeroen Breugelmans

    Directeur Fortezza Data