De kracht en achilleshiel van

Power BI voor organisaties

Wie is er tegenwoordig niet bezig met datagedreven werken? Met behulp van Power BI kunt u snel en makkelijk uw strategische inzichten verbeteren en neemt u betere beslissingen. Maar Power BI is geen wondermiddel, waarschuwt Jeroen Breugelmans, directeur Managed Data bij Fortezza Groep. In dit artikel vertelt hij over de juiste inzet van Power BI: wat is het, wat is de kracht en hoe past u Power BI aan op de adoptiekracht van uw medewerkers?

Bedrijven lopen vaak tegen twee dingen aan bij datagedreven werken:

  • Meerdere versies van de waarheid

Tijdens meetings zijn er verschillende rapporten met allemaal verschillende definities, omdat iedereen met verschillende selecties werkt. De besluitvorming komt tot een halt, omdat niemand weet hoe het precies in elkaar zit.

  • De organisatie komt tijd tekort
    De specialisten die helderheid moeten verschaffen – vaak IT of business & financial controllers – zijn dagen kwijt met uitzoekwerk en het opschonen van vervuilde data of uitzonderingen. Breugelmans: “Een simpele vraag leidt zo tot 4 dagen uitzoekwerk. Na de oplevering van het eerste antwoord krijgen ze meteen weer 10 nieuwe vragen. Die tijd en kennis ontbreken vaak.”

Organisaties die Fortezza Data om hulp vragen zijn vaak al zelf aan de slag gegaan met het opstellen van rapportages; met Excel, Power BI of een ander BI-applicatie. Fortezza Data is gespecialiseerd in Microsoft-technologie en werkt voor datavisualisatie met Power BI, onderdeel van de Office 365-omgeving. “De meeste mensen zijn al gewend om met dit platform te werken, wat veel scheelt in de adoptie. De prijsstelling is ook aantrekkelijk: u betaalt 9 euro per maand per gebruiker. U kunt dus met een lage investering al starten”, weet Breugelmans

De kracht en achilleshiel van Power BI

Power BI is een interactieve tool voor het visualiseren van data. Zo komt business intelligence beschikbaar voor de eindgebruiker met behulp van het geïntegreerde en schaalbare selfservice-platform. Power BI is super gebruiksvriendelijk, ook voor niet-techies. U kunt heel eenvoudig data importeren en daar in een handomdraai iets interactiefs en visueels van maken. Maar dat is meteen ook het gevaar, waarschuwt Breugelmans. “U moet zich eigenlijk altijd afvragen: Waar zit ik nu naar te kijken?”

Want Power BI geeft altijd wel een antwoord, alleen of dit het juiste is…? Mensen snappen vaak niet wat het gevolg is van de bewerkingen die ze doen met de data en de filters die ze toepassen. Als u als organisatie van tevoren niet goed nadenkt over met welke data er gewerkt mag worden en wie er wat mee mag doen, dan krijgt u wat u vroeger al had, maar dan in een nieuw jasje. Geen verbetering dus, al ziet het er nog zo gelikt uit.”

Meer weten?
Bel met Jeroen Breugelmans
+31 (0) 655 836 540

Begeleiding van A tot Z

Als u serieus aan de slag wilt met datagedreven werken, kunt u niet zonder een tussenplatform, ook wel een datawarehouse of DataHub genoemd. Hiermee worden bronsystemen automatisch uitgelezen en de data opgeschoond en verrijkt, zodat datasets voor 100% goed in elkaar steken. Fortezza Data heeft ook een Power BI-toolkit gemaakt, die binnen een dagdeel afgestemd wordt op de look & feel van uw bedrijf, inclusief een dashboard-template.

Alles wat Fortezza bouwt, oplevert en ondersteunt, wordt afgestemd op de adoptiesnelheid van de klant. Zo zien we dat Finance en de IT-afdeling Power BI wat sneller oppikken en andere afdelingen soms meer tijd nodig hebben omdat data (nog) niet hun core business is. “We noemen ons wel consultants, maar we zijn eigenlijk Azure Data Specialisten, die projecten doen van A tot Z. Na het opzetten van de DataHub en het opleveren van onze Power BI Toolkit, begint de wedstrijd pas echt: de adoptie van het onze nieuwe data-oplossingen. Adoptie betekent niet alleen trainen, maar ook dat mensen de oude oplossingen los kunnen laten. Zeker de helft van onze tijd zit in verandermanagement.”

Als het fundament staat, kunt u ook verder na gaan denken over geavanceerde zaken, zoals voorspelmodellen. 

Niet in één vingerknip geregeld

Serieus aan de slag gaan met data-analyse en visualisatie vergt een lange adem. Het is niet in één vingerknip geregeld. Het vergt veel betrokkenheid en inzet – ook aan de klantzijde. Het is een continu proces: “De tool is geen magische toverstok. U moet voortdurend uw data-invoer optimaliseren. Wij helpen organisaties hun processen te optimaliseren en applicaties te verbeteren, zodat data steeds meer gestandaardiseerd en dus betrouwbaarder wordt. Daar maken we het verschil!”

“Hier is hij dan! De whitepaper over starten met datagedreven werken. Ik hoop dat je er veel profijt van hebt. Mocht je in de tussentijd of na afloop vragen hebben dan kan je die aan mij stellen via de contactpagina. Je kunt de whitepaper downloaden door op de afbeelding te klikken.”

Jeroen Breugelmans

Directeur Fortezza Data