Doordat infrastructuurprojecten steeds complexer worden en de vraag van de opdrachtgevers ook veranderd naar de huidige tijdgeest van verduurzaming, kan Van Gelder, de fullservice infrapartner voor Nederland, niet zonder innovatie en digitalisering. Daarom heeft van Gelder besloten om strategisch in te zetten op de Digitale Bouwplaats, waarbij de ‘data is de toekomst’-visie van Leendert Ripping (directeur divisie Civiel), een centrale rol speelt. Van Gelder heeft Fortezza de volgende vraag gesteld:

Kan Fortezza Data ons helpen met het opzetten van een Data & Informatie afdeling waarin de expertise is gebundeld om onze visie waar te kunnen maken?

Daarnaast wil van Gelder dat de divisies efficiënter gaan werken
met behulp van data. Bijvoorbeeld door data te gebruiken bij de realisatie van kostenreductie en margeoptimalisatie.

Onze oplossing

Fortezza Data is bewust heel snel gestart met het geven van de eerste data-inzichten, zodat de toegevoegde waarde voor iedereen in de organisatie meteen duidelijk werd.

Bij de start van het formeren van het team hebben we ook gekeken naar de eerste producten met lage complexiteit die we op zouden kunnen leveren én die direct meerwaarde hebben.

In driekwart jaar groeide de nieuwe afdeling uit tot 9 professionals; 5 interne medewerkers en 4 externe data-specialisten.

Het slotstuk was het opstellen van een data-architectuur en het selecteren van de juiste technologie en applicaties. Hierbij
hebben we duidelijke governance-afspraken gemaakt met de IT- en Security-afdeling, zodat we op de juiste manier het nieuwe dataplatform hebben opgezet: de Van Gelder DataHub

De Van Gelder DataHub

Applicaties ontsloten: Afas, Appeee, Connect-it, DHCP, Hubble. Inventaris, ManualMaster, Metacom, Outsystems, Relatics, Sophos, TopDesk, Vico, ArcGIS, Fiberconnect, Opendata, Cynergie

Techniek Fortezza: SQL, Azure Data Factory, Azure Data lake, Key Vault, Azure DevOps, Power BI

Behaalde resultaten

Door het opzetten van de Data & Informatie afdeling hebben we de volgende reultaten behaald:

  • One stop shop voor datasets voor de gehele organisatie
  • Meer dan 20 bronnen ontsloten en 130 GB beschikbaar voor inzichten
  • Samenwerking en planning geborgen via eigen data team met de juiste mix van specialismen
  • Data platform op orde voor nieuwe analyses en datasets
  • Sneller inzicht in omzet trends en oorzaken faalkosten detecteren en reduceren
  • Adoptie van Power BI vergroot met Data Bootcamp programma
  • Opdrachtgevers veel beter en tijdiger kunnen voorzien van prestaties en projectwerkzaamheden

Als we nu zouden stoppen met Fortezza, vallen we stil. Data- gedreven werken is eigenlijk nooit klaar. Fortezza ontzorgt ons en neemt ons bij de hand om op de juiste manier de adoptie af te stemmen op de organisatie. Ik verwacht ook dat er in de toekomst nog vraagstukken zijn, waarbij ik een beroep op Fortezza Data kan doen

“Hier is hij dan! De whitepaper over starten met datagedreven werken. Ik hoop dat je er veel profijt van hebt. Mocht je in de tussentijd of na afloop vragen hebben dan kan je die aan mij stellen via de contactpagina. Je kunt de whitepaper downloaden door op de afbeelding te klikken.”

Jeroen Breugelmans

Directeur Fortezza Data