AI in actie:

transformeer onbekende data tot bedrijfswaarde

Bedrijven hebben een zee van informatie tot hun beschikking, maar toch worstelt iedereen om de maximale waarde uit hun data te halen. De uitdaging ligt niet alleen in de enorme hoeveelheid gegevens, maar juist in het ontbreken van uitgebreide kennis over welke gegevens zich bevinden in de kernapplicaties. Dit gebrek aan inzicht heeft aanzienlijke gevolgen voor bedrijven en beïnvloedt besluitvorming, efficiëntie en innovatie.  

In dit artikel laten we drie voorbeelden zien van hoe dit kennisgat bedrijven beïnvloedt. Ook bespreken we hoe kunstmatige intelligentie (AI) een krachtige oplossing kan zijn om gegevens in bronapplicaties te ontdekken en documenteren, en zo een schat aan voordelen ontsluiten. 

Besluitvormingsdilemma

Bedrijven bevinden zich vaak in een positie waarin ze belangrijke beslissingen moeten nemen zonder een duidelijk inzicht te hebben in de beschikbare gegevens. In het ontbreken van uitgebreide gegevenskennis moeten besluitvormers vertrouwen op onvolledige of onnauwkeurige informatie, wat leidt tot suboptimale keuzes. Een marketingteam zou bijvoorbeeld het verkeerde publiek kunnen targeten, een productontwikkelingsteam kan cruciale inzichten missen, of financiële beslissingen kunnen gebaseerd zijn op onvolledige financiële gegevens. Het resultaat is een domino-effect dat de algehele bedrijfsprestaties belemmert. 

Vragen?
Bel met Jeroen Breugelmans
+31 (0) 655 836 540

Operationele inefficiënties

Inefficiënties zijn alomtegenwoordig wanneer bedrijven geen grondig begrip hebben van hun datalandschap. Medewerkers kunnen talloze uren besteden aan het zoeken naar relevante gegevens of dubbel werk verrichten omdat ze zich niet bewust zijn van reeds bestaande bronnen. Dit kan leiden tot verspilde tijd, verhoogde kosten en een aanslag op de productiviteit.  
Zo kan een verkoopteam inspanningen voor klantbenadering dupliceren, zonder zich ervan bewust te zijn dat een ander team al bezig is met dezelfde klanten. Dergelijke inefficiënties kunnen schadelijk zijn voor de onderste lijn van het bedrijf en de mogelijkheid om concurrerend te blijven belemmeren. 

Compliance- en beveiligingsrisico's

Het ontbreken van kennis over gegevens in kernapplicaties vormt een aanzienlijke bedreiging voor naleving en beveiliging van dataregelgeving. Bedrijven kunnen gevoelige informatie per ongeluk verkeerd behandelen of niet voldoen aan sectorregelgeving door gebrek aan inzicht in hun data. In een tijdperk waarin datalekken steeds vaker voorkomen, kan het over het hoofd zien van gegevens in bronapplicaties bedrijven blootstellen aan juridische en financiële gevolgen. Het beschermen van klantgegevens en het waarborgen van regelgeving naleving zijn kritische aspecten van moderne bedrijfsvoering, en een gebrek aan gegevenskennis brengt bedrijven in gevaar. 

De rol van AI bij het ontdekken van data-inzichten

Om de valkuilen van gebrekkige gegevenskwaliteit aan te pakken, kunnen bedrijven gebruikmaken van de kracht van AI om de documentatie van applicaties en de bijbehorende gegevens te automatiseren. Dit is hoe AI het verschil kan maken: 

 • Data profiling 
  AI-technologie kan de structuur, inhoud en relaties binnen je gegevens analyseren en inzicht bieden in de kwaliteit, volledigheid en betrouwbaarheid ervan. Het kan inconsistenties, uitbijters en ontbrekende waarden identificeren, waardoor je de status van je gegevens kunt beoordelen. 
   
 • Data lineage 
  Met behulp van AI kunnen gegevensstromen binnen applicaties en systemen automatisch worden ontdekt en gedocumenteerd, waarbij de oorsprong, transformaties en bestemmingen van de gegevens worden getraceerd. Deze informatie over gegevensverloop zorgt voor transparantie en helpt bij het begrijpen hoe gegevens worden gecreëerd, getransformeerd en gebruikt. 
   
 • Data cleansing recommendations 
  AI-algoritmen kunnen je gegevens analyseren, patronen detecteren en aanbevelingen doen voor het verbeteren van de gegevenskwaliteit. Deze functionaliteit kan helpen bij het identificeren van problematische gegevenselementen, zoals duplicaten of ontbrekende waarden, en suggesties doen voor effectieve reinigingstechnieken.  
   
 • Verrijking van metadata 
  AI kan metadata verrijken door automatisch tags en categorieën aan gegevens toe te voegen, waardoor het voor gebruikers eenvoudiger wordt om informatie te zoeken, te benaderen en te begrijpen. Dit stroomlijnt niet alleen gegevensbeheer, maar verbetert ook de samenwerking tussen verschillende afdelingen. 
   
 • Continue monitoring en bijwerken 
  Op AI gebaseerde tools kunnen gegevensbronnen continu monitoren, waardoor wordt gewaarborgd dat de informatie accuraat en up-to-date blijft. Deze proactieve aanpak helpt bedrijven een dynamisch begrip van hun gegevenslandschap te behouden en zich aan te passen aan veranderingen in real-time. 

Voordelen van AI-Gestuurde Data documentatie

De implementatie van geautomatiseerde documentatie met behulp van AI biedt verschillende voordelen voor bedrijven die een dataplatform willen opbouwen: 

 • Tijds- en kostenbesparingen: Door het automatiseren van het proces van gegevensdocumentatie kunnen bedrijven waardevolle tijd besparen en de kosten verminderen die gepaard gaan met handmatige analyse- en documentatie-inspanningen. 

 

 • Verbeterde gegevens governance: Gedetailleerde documentatie van gegevensbronnen en -transformaties zorgt voor betere governance, naleving en regelgeving, inclusief gegevensbeschermingsregels zoals de AVG. 

 

 • Verbeterde besluitvorming: Toegang tot accurate en kwalitatieve gegevens stelt bedrijven in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen, met als resultaat verbeterde operationele efficiëntie, gerichte strategieën en verhoogde concurrentiekracht. 

AI: de sleutel tot betere datakwaliteit en bedrijfsgroei

Het bouwen van een dataplatform voor je bedrijf zonder een duidelijk begrip van de kwaliteit en geschiktheid van je gegevens kan tot schadelijke gevolgen leiden. Gebrekkige gegevens kunnen resulteren in onnauwkeurige besluitvorming, reputatieschade en kostbare herstelinspanningen.  

Echter, door gebruik te maken van AI-gestuurde geautomatiseerde documentatie, kunnen bedrijven uitgebreid inzicht krijgen in hun applicaties en gegevens, waardoor ze datakwaliteit, transparantie en betrouwbaarheid kunnen waarborgen. De implementatie van AI vereenvoudigt het documentatieproces, bespaart tijd en kosten, en stelt bedrijven in staat om intelligente en datagedreven beslissingen te nemen voor toekomstige groei en succes. 

Neemt gerust contact op

Jeroen Breugelmans

Directeur Fortezza Data

Meer weten?

Wil je alles uit jouw data halen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We helpen je graag met het vinden van het juiste data platform voor jouw bedrijf.  

  “Hier is hij dan! De whitepaper over starten met datagedreven werken. Ik hoop dat je er veel profijt van hebt. Mocht je in de tussentijd of na afloop vragen hebben dan kan je die aan mij stellen via de contactpagina. Je kunt de whitepaper downloaden door op de afbeelding te klikken.”

  Jeroen Breugelmans

  Directeur Fortezza Data